INTRODUCTIE MODEL LODGE

Al jaren lang is bekend dat in de modellenwereld niet alles gaat zoals het hoort te gaan. Zowel professionals als hobbyfotografen maken systematisch misbruik van modellen om hun eigen inkomen te verhogen. Een groot deel van de industrie negeert regelmatig de wet op de kinderarbeid, is financieel verre van transparant, moedigt anorexia aan en tolereert blindelings seksueel misbruik op de werkplek ‘omdat het nu eenmaal zo gaat in de mode’.

Het beeld dat door de industrie in de bladen wordt gegeven, geeft een fout beeld van de werkelijkheid en beïnvloed jonge, kwetsbare meisjes en ook jongens zeer sterk, maar ook vrouwen in het algemeen. Zij zien de onrealistische luxe en glamour van de enkele topmodellen die op één hand te noemen zijn en geloven maar al te graag de belofte van veel misleidende campagnes vaak onder de noemer ‘ook jij kan model worden’. Ironisch genoeg worden al deze zeer lucratieve scams klakkeloos betaald door de ouders terwijl juist van hen verwacht wordt beter te weten.

The Model Lodge, of de Lodge, heeft als doel het reguleren van de richtlijnen ten aanzien van de rechten van modellen in de modewereld en in de fotografie, zowel professioneel als in de hobbysector, alsmede de kennisoverdracht van deze rechten naar de modellen toe in het bijzonder, waarbij de modellenbureaus, fotografen, ontwerpers en ieder ander die modellen inhuurt gewezen wordt op deze rechten waarbij de doelstelling kracht wordt bij gezet en ondersteund door middel van certificering van zowel modellen, bedrijven en personen in de modewereld, in de ruimste zin des woords.

Dat klinkt heel erg mooi, in de praktijk geven we modellen een stem op de werkplek om hun fundamentele arbeidsomstandigheden te regelen in wat nu een bijna volledig niet-gereglementeerde industrie is. Gebrek aan financiële transparantie is een belangrijk probleem. Als model is het een belangrijke kwestie gewoon betaald te krijgen. Veel van de modellen die de felbegeerde plek bereiken door te lopen tijdens Fashion Week worden vaak helemaal niet betaald. In plaats daarvan werken ze voor de ‘kans’ om het te maken. De realiteit is dat voor een volgende show gewoon weer een nieuw ‘blik’ modellen geopend wordt die wel gratis willen werken.

Veel jonge modellen hebben ook torenhoge schulden aan de bureaus die talloze onverklaarbare kosten in rekening brengen, terwijl bij de meerderheid van de modellen ook seksueel misbruik helaas vaker voorkomt dan we met elkaar willen toegeven. Maar nog vreemder is dat de ouders van de minderjarige modellen rustig hun 14 jarige dochter alleen laten met een fotograaf die ze via internet hebben leren kennen.

Nou gaat de Lodge niet de moraal ridder spelen en uiteraard kan niet alles worden toegeschreven aan de industrie alleen, desondanks is het duidelijk dat modellen meer steun en informatie nodig hebben. Duidelijke hulp die door modellen ook direct te gebruiken is in combinatie met richtlijnen en rechtsbijstand waar dat nodig is.

OVERZICHT VAN FEITEN EN PERCENTAGES

 

Upcoming events

sat
30
Jun

Catwalk Training

Please note that this is an externally run event.
Tips & Tricks door catwalk coach Lyron Martina
Lees verder
Thu
07
Jul

Don't Tell My Booker

Fashion Week kick off party
Please note that this is an externally run event.
Lees verder
tue
10
Jul

I AM MODEL

Modellen info dag van Amsterdam Fashion WeekLees verder
wed
11
Jul

Model Dinner

Please note that this is an externally run event.
Modellen en opdrachtgevers ontmoeten elkaar op een leuke manier.Lees verder
Zie alle events →