DE WERELD RONDOM MODELLEN

Veel meiden hebben de droom om model te worden. Maar natuurlijk is het slim om eerst wat te 'verkennen' en informatie erover te lezen, voordat je je daadwerkelijk ergens aanmeldt. Hier komt steeds meer informatie, feitjes, weetjes, iedere keer wat anders.

Verschillende soorten modellen
Als eerste zijn er verschillende soorten modellen. Iedereen denkt alleen aan de high-profile modellen, maar daar zijn er niet zo veel van. Een modellenbureau heeft vaak twee, of soms meer, afdelingen, Fashion en Specials of People. Bij de afdeling Fashion zitten modellen die aan strikte eisen voldoen en geboekt worden voor opdrachten wat betreft beauty, fashion, glamour, badkleding en dergelijke. De gemiddelde eisen hiervoor zijn:

Leeftijd: 15 jaar en ouder
Lengte: minimaal 1.72
Maat: confectiemaat 32 t/m 36 (maten: 90-60-90)

In de afdeling specials zitten meiden die niet altijd aan deze eisen voldoen, maar wel erg fotogeniek zijn of een bepaald iets hebben, bv. heel opvallende ogen of apart haar. Voor alle modellen geldt eigenlijk wel de eis dat je fotogeniek, flexibel en enthousiast moet zijn.

Hoe vind je een goed bureau?
Als je van plan bent model te willen worden, zoek dan een goed modellenbureau. Een goed modellenbureau vraagt NIET om inschrijfgeld en werkt ALTIJD met een contract. Vaak is het wel zo dat je met een eerste opdracht het bureau geld moet terugbetalen voor de portfolio die ze van je laten maken. Een bureau kan je nooit verplichten om honderden of duizenden euro's aan portfoliofoto's te laten betalen. Verplichten ze wel een fotoshoot bij een aangesloten fotograaf dan is het meestal geen modellenbureau maar een slimme manier om fotoshoots te verkopen. Vraag ALTIJD naar het gemiddelde modellenwerk per periode per model! Zo krijg je een idee van je kansen bij dat bureau

En hoe schrijf je je dan in?
Je belt of mailt het modellenbureau en vraagt naar wat informatie, bijvoorbeeld hoe je je moet inschrijven en of er speciale eisen zijn, altijd slim dit even van tevoren te vragen. Veel bureaus hebben een website waar al deze voorwaarden al opstaan. Vervolgens stuur je het bureau per post of per mail een aantal foto's. Liefst hebben ze er eentje van je gezicht (een close-up) en eentje waar je helemaal opstaat. Als je foto's hebt van een professionele fotoshoot, zijn deze altijd heel goed om te sturen!

Hierna krijg je als het goed is bericht, vraag altijd eventjes wanneer je een telefoontje o.i.d. kan verwachten, zodat je niet dagenlang zit te wachten bij de telefoon. Zien ze iets in je, dan mag je op gesprek komen. Bereid je hier goed op voor: doe mooie, nette en schone kleren aan, was je haar van tevoren, maak je nagels schoon en doe niet ál te veel make-up op. Zorg ook altijd dat je aan de vroege kant komt, en noteer altijd het nummer van het bureau zodat je ze eventueel kan bellen als je later bent. Het is slim om ook te vragen of je iets speciaals moet meenemen of dat je alvast je maten moet opnemen, of een kopietje moet maken van je identiteitsbewijs. Neem ook een van je ouders mee als je onder de 18 bent.

Krijg je een contract aangeboden, teken dit dan nooit meteen. Neem het mee naar huis en lees het goed door, laat je ouders of familie er naar kijken. Zitten er addertjes onder 't gras, bel dan het bureau om verduidelijking te vragen.

Verdiensten
Professionele modellen verdienen zeker 75 euro per uur, maar echte topmodellen natuurlijk veel meer. Amateurmodellen krijgen vaak veel en veel minder. Het hangt heel erg van de opdracht af, en ook van de locatie en het aantal geboekte modellen.

Upcoming events

sat
30
Jun

Catwalk Training

Please note that this is an externally run event.
Tips & Tricks door catwalk coach Lyron Martina
Lees verder
Thu
07
Jul

Don't Tell My Booker

Fashion Week kick off party
Please note that this is an externally run event.
Lees verder
tue
10
Jul

I AM MODEL

Modellen info dag van Amsterdam Fashion WeekLees verder
wed
11
Jul

Model Dinner

Please note that this is an externally run event.
Modellen en opdrachtgevers ontmoeten elkaar op een leuke manier.Lees verder
Zie alle events →

Meer over the lodge

Missie

The Model Lodge, of de Lodge, heeft als missie het reguleren van de richtlijnen ten aanzien van de rechten van modellen in de modewereld en in de fotografie, zowel professioneel als in de ..


Lees verder

Certificering